Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi Koordinatörlüğü

DDO Bilgilendiriyor - Bilimsel araştırmalarınızda kullanabileceğiniz yapay zeka destekli platformları biliyor musunuz?

Bilimsel bilgiye erişim ve bu bilgiyi etkili bir şekilde kullanmak, günümüz araştırmacıları için hâlâ büyük bir meydan okumadır. Geleneksel akademik araçların sınırlılıkları, araştırma süreçlerini yavaşlatmakta ve potansiyel keşiflerin önüne engel koymaktadır. Bu zorluklara çözüm üretmek amacıyla geliştirilen yapay zekâ destekli yeni nesil platformlar, bilimsel araştırmayı daha erişilebilir, hızlı ve verimli hâle getirmeyi hedefliyor. OpenRead, Semantic Scholar, Consensus ve SciSpace gibi yenilikçi girişimler; bilgiye erişimi demokratikleştiren, araştırmacıların zamanını en iyi şekilde değerlendirmesini sağlayan ve bilimsel ilerlemeyi hızlandıran çözümleriyle araştırma dünyasında dönüşüm yaratıyor.


OpenRead

Her yıl bilim dünyasında çığır açan gelişmeler yaşanıyor; ancak araştırma süreci hâlâ verimsizliklerle karşı karşıya. OpenRead, yapay zekâ teknolojilerini kullanarak bu süreci kökten dönüştürmeyi hedefliyor. Amacı, araştırma verimliliğini artırmak, bilimsel ve insani ilerlemeleri hızlandırmak ve bilgi keşfi sürecini yeniden şekillendirmek. Gelişmiş AI araçlarını araştırma ekosistemine entegre eden OpenRead, araştırmacılara benzersiz yetenekler kazandırarak inovasyonun önünü açıyor.

OpenRead'in AI destekli arama özelliğiyle, 300 milyondan fazla akademik makale ve trilyonlarca web kaynağına ulaşarak kapsamlı araştırmalar yapabilirsiniz. Gerçek zamanlı güncellenen makale arama sistemi, 20.000’den fazla dergiden en güncel yayınları sunar ve Oat’ın verdiği yanıtların doğruluğunu destekler. Web araması ise insan yaşamından evrene kadar oldukça geniş konu alanını kapsayan geniş veri kaynakları sunar.

Oat, OpenRead’in yaratıcı ve akıllı yapay zekâ asistanıdır; ismi hem "cat" hem "OpenRead" kelimelerinden ilham alır. İnternete erişim yeteneği sayesinde en güncel ve güvenilir bilgileri sunar. Kodlama ve veri analizi gibi odak gerektiren görevlerde dikkat dağınıklığını önlemek için internet erişimi kolayca kapatılabilir. Ayrıca Oat, tüm sohbet geçmişini hiyerarşik bir ağaç yapısında kaydederek geçmiş konuşmalarınıza kolayca dönmenizi sağlar.

OpenRead'in "Trending" özelliği, geleceğin yeniliklerini keşfetmenizi sağlar. Kullanıcı etkileşimlerini analiz eden algoritmalar, en ilgi çekici makaleleri öne çıkarır ve sizin araştırmanızın da bu listede yer alma potansiyelini artırır. 1.000 farklı konu başlığına abone olarak, kendi alanınızdaki en son yayın ve gelişmeleri zahmetsizce takip edebilirsiniz.


Semantic Scholar

Semantic Scholar, araştırmacıların bilimsel literatürü daha kolay keşfetmelerini sağlamak amacıyla yapay zekâ destekli arama ve keşif araçları sunan, kâr amacı gütmeyen bir platformdur. 200 milyondan fazla akademik makaleyi yayınevleri, veri sağlayıcılar ve web taramaları aracılığıyla indeksler. Yapay zekâyı yaratıcı ve anlamlı şekillerde kullanarak bilimsel atılımları hızlandırmayı hedefler. Eşit erişimi teşvik eder, iş birliğine önem verir, cesur adımlar atar ve güvenilir, şeffaf AI çözümleri geliştirir. Semantic Scholar, araştırmacıların bir makalenin içeriğini hızlıca anlamalarına ve literatürdeki bağlantıları keşfetmelerine yardımcı olan araçlar sunar ve açık kaynaklı çalışmalarla araştırma topluluğuna katkıda bulunur.


Consensus

Consensus, yapay zekâ destekli bir akademik arama motorudur ve amacı, dünyadaki en iyi uzman bilgisini herkes için erişilebilir ve anlaşılır hale getirmektir. Akademik araştırmalara ulaşmanın zorluklarını ortadan kaldırmayı hedefleyen Consensus, hem araştırmacılar hem de meraklı bireyler için bilimsel bilgiye erişimi kolaylaştırmayı amaçlar. Kurucularından Eric Olson, geleneksel akademik araçlarla bilgiye ulaşmanın zorluğundan yola çıkarak bu platformu herkesin kanıta dayalı içeriğe kolayca erişebilmesi için geliştirdiklerini belirtir.


SciSpace

Bilim insanlarının  önemli sorunlara çözüm ararken zamanlarını  sıradan görevlere harcamaları, önemli sorunlara yönelik çözüm geliştirme süreçlerini yavaşlatmaktadır. Bu sorundan yola çıkılarak 2015 yılında Shanu Kumar tarafından SciSpace kurulmuştur. Yapay zekâ desteğiyle her makale için basit açıklamalar ve bağlantılı, ilgili makalelere hızlı erişim sağlar. Bilimsel keşiflerin zamanında yapılması gerektiğine inanan SciSpace, araştırmacıların internet taraması, makale düzenleme gibi zaman kaybettiren işlerle uğraşmalarını engellemeyi hedefler. 200 milyonun üzerinde makale ve 50 milyonun üzerinde açık erişim PDF ile araştırmayı daha verimli hale getiren SciSpace, 2015’te kurulduktan sonra hızla bir araştırma platformuna dönüşerek bilimsel keşif ve öğrenmeyi hızlandırmaya odaklanmıştır. 2022’de daha erişilebilir ve iş birliğine dayalı bir platform olmak amacıyla SciSpace markasını benimsemiştir.


Elicit

Elicit, araştırmacıların sistematik literatür taramalarını ve bilimsel veri analizini hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlayan yapay zekâ destekli bir araştırma aracıdır. Profesyonel araştırmacılar için geliştirilen bu platform, yüzlerce akademik makaleyi dakikalar içinde analiz ederek özetleme, veri çıkarımı ve bilgi sentezi yapma süreçlerini otomatikleştirir.

Elicit’in temel özellikleri arasında sistematik incelemeleri %80 daha kısa sürede tamamlama, tablo verileri dâhil olmak üzere yüzlerce makaleden otomatik veri çıkarımı yapma, tek tıklamayla tarama kriterleri oluşturma ve eleme işlemlerini gerçekleştirme gibi yetenekler yer alır. 125 milyondan fazla makalelik veri tabanıyla çalışır ve en fazla 500 ilgili çalışmayı anında analiz sürecine dahil edebilir. Tüm çıkarımlar, ilgili makalelerden alınan doğrudan alıntılarla şeffaf şekilde desteklenir. Ayrıca Elicit, hızlı ve düzenlenebilir araştırma raporları sunar; kullanıcıların yeni bir akademik alana kısa sürede hâkim olmasını sağlar ve her iddiayı doğrudan kaynağına kadar takip edebilme olanağı verir.


Perplexity

Perplexity, bilgiye ulaşma biçimini dönüştürmeyi amaçlayan; her seviyeden ve her konudan kullanıcıya hitap eden; sorulara doğrudan, kaynak gösterilmiş ve sadeleştirilmiş yanıtlar sunan; ücretsiz bir yapay zekâ arama motorudur. Herhangi bir soruyu sorduğunuzda interneti anında tarayarak, kolay anlaşılır, sohbet tarzında ve kaynak gösterilmiş cevaplar sunar. Kendisini bir "araştırma ortağı" olarak konumlandıran Perplexity, zaman kazandırarak ihtiyaç duyduğunuz kesin bilgiyi hızlıca sağlar.

 Perplexity, geleneksel arama motorlarının aksine, bağlantılarla vakit kaybetmeden ihtiyacınız olan bilgiyi tek, kapsamlı bir yanıtla sunar. Sorulara gerçek zamanlı olarak internetten veri çekerek güncel bilgilerle cevap verir ve her yanıtını güvenilir haber kaynakları, akademik makaleler ve saygın bloglardan alınan alıntılarla destekler. Profesyonel araştırmalardan gündelik konulara kadar birçok konuda etkili bir bilgi kaynağıdır.

 

İlgili Resimler

Menüyü Kapat