Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi Koordinatörlüğü

DDO Bilgilendiriyor - Tarayıcılarda arama yaparken gelişmiş arama seçeneklerini kullanarak aradığınız bilgiye daha hızlı ulaşabileceğinizi biliyor musunuz?

Gelişmiş arama özelliği, kullanıcıların girdikleri anahtar kelimeler ve yaptıkları seçimler doğrultusunda istedikleri bilgilere daha kolay ulaşmalarını ve aradıkları konuyla ilgili sonuçların sıralanmasını sağlar. Pek çok arama motoru, veri tabanı ve kütüphane, kullanıcılarına gelişmiş arama imkanları sağlamaktadır. Her ne kadar farklı platformların sundukları gelişmiş arama seçenekleri farklı olsa da sıklıkla tarih ve kaynak türü gibi benzer arama seçenekleri de barındırmaktadırlar. İnternet sayfaları için Google, Yandex gibi birçok arama motorlarında, aratılan anahtar kelimelere ve aratılan içeriğin türüne göre farklı filtreleme seçenekleri sunan gelişmiş arama arayüzleri bulunmaktadır. Örneğin Google, bünyesinde birçok gelişmiş arama seçenekleri barındırmaktadır. Bunun için aratılmak istenilen şeyin türüne göre farklı gelişmiş arama arayüzleri sunmaktadır. Örneğin, internet siteleri ve dosyalar, görseller, videolar ve kitaplar için farklı gelişmiş arama arayüzleri sunmaktadır. Bu arayüzlere aşağıdaki internet adreslerinden erişilmektedir: 

  1. Web siteleri ve dosyalar: google.com/advanced_search

  2. Görseller: google.com/advanced_image_search

  3. Videolar: google.com/advanced_video_search

  4. Kitaplar: google.com/advanced_book_search

Herhangi bir şey Google’da aratıldığında açılan ekrandaki “Araçlar” sekmesine tıklanıp daha sonra açılan “Gelişmiş Arama” seçeneğine de tıklanarak gelişmiş arama yapma ekranına gidilebilir.

Eğer Google arama motoru arayüzden özellikle video, resim gibi kategorilerden gelişmiş arama yapılmak isteniyorsa ekranın üstündeki ilgili seçeneklere tıklanır ve o seçeneklerin seçili olduğu durumlarda görülen “Araçlar” seçeneğine tıklanır ve daha sonra açılan “Gelişmiş Arama” seçeneğine tıklanır. Böylece ilgili arama türü için gelişmiş aramanın yapılacağı arayüzler açılır.

Gelişmiş arama seçenekleri arasında, girilen anahtar kelimelerin tamamını, tam yazım biçimlerini veya herhangi birini içeren ya da hiçbirini içermeyen sonuçları elde etme konusunda arama özellikleri bulumaktadır. Belirli tarihler veya sayılar arasında; dil, bölge,son güncelleme tarihi ile girilen site ve alan adı gibi birçok konuda filtreleme yapılabilmektedir. Ayrıca anahtar kelimelerin sayfa başlığında, sayfanın herhangi bir bölümünde, metinde, URL’de ya da bağlantılarda bulunma durumuna göre sonuçlar daraltılabilir  Bunların dışında kullanıcılara en alakalı sonuçların görüntülenmesini; arama sonuçlarının Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Acrobat Reader, Adobe Postscript vb. gibi farklı dosya formatlarına göre sıralanmasını da sağlamaktadır. 

Kullanım haklarına göre filtreleme yaparak, kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun içeriklere ulaşmalarını sağlar.

Ayrıca, bu özellik kullanıcıları ilgili içeriğin kullanım hakları konusunda bilgilendirir.

Görseller için gelişmiş arama seçeneği, normal internet sitelerinden farklı olarak görsellerin boyut oranı ve dosya türüne göre filtreleme imkanı sunar.

Gelişmiş kitap arama arayüzünde yazar, yayıncı ve yayın tarihi gibi kitaba özgü farklı gelişmiş arama arayüzleri bulunmaktadır.

 Kütüphanelerde ve veri tabanlarında ise kullanıcıları için özelleştirilmiş farklı seçenekler sağlayan gelişmiş arama arayüzleri bulunabilmektedir.


KAYNAKLAR

Reisoğlu İ. (2020). Bilgi ve Veri Okuryazarlığı. A. Çebi (Ed.), Dijital Yeterlik: Dijital Çağda Dönüşüm Yolculuğu (3. Baskı, s. 18- 54) içinde. Pegem Akademi, Ankara.

İlgili Resimler

Menüyü Kapat